inforegio uniunea europeana guverul romaniei ministerul dezvoltarii regionale si administratiei publice primaria mangalia fonduri UE
Centrul National de Informare si Promovare Turistica - Jupiter
Biserica Sf. Mina
_DSC2356

Biserica Sf. Mina

    Biserica Sf. Mina este o biserica de lemn, de tip maramuresean, ce aduce pe meleaguri dobrogene o veche traditie româneasca – aceea a lemnului. Locul bisericii a fost sfinsit pe 4 martie 2006, constructia fundatiei a demarat în lunile imediat urmatoare, iar biserica propriu-zisa de lemn a început sa fie montata pe 1 mai 2007, la data de 1 iunie 2007 fiind terminata complet. Duminica, 15 iulie 2007, s-a savârsit slujba de sfintire a Bisericii Sf. Mina si Sf. Pantelimon si Ermolae din orasul Mangalia, din incinta Spitalului Municipal, oficiata de catre Înalt Preasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

    O parte din cheltuielile prevazute în devizul general au fost suportate de catre Primaria Municipiului Mangalia. Celelalte cheltuieli au fost acoperite prin: autofinantari, donatii de la Ministerul Cultelor, donatii si sponsorizari din partea unor societati comerciale din localitate si din tara, prin jertfa bunilor credinciosi. La partea de lemn a bisericii a lucrat o echipa de noua mesteri maramureseni condusa de Ion Pop, din Baia Mare. Întreaga biserica a fost gândita si proiectata de arhitectul Niels Auner.

    Lucrarile s-au desfasurat sub supravegherea preotilor Cîrlan Vasile si Cîrlan Sorin, absolvensi ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, originari din orasul Mangalia. Bisericile din lemn se remarca prin tehnica îmbinarilor din lemn si a realizarii învelitorilor din sindrila. Si aceasta biserica respecta rigoarea constructiei întâlnita la primele monumente de acest tip. Biserica are planul dreptunghiular si simplu, turnul-clopotnita de 27 de metri fiind amplasat deasupra pronaosului. Aceasta turla este prevazuta cu un foisor, iar în vârful ei este fixata o cruce din fier.