inforegio uniunea europeana guverul romaniei ministerul dezvoltarii regionale si administratiei publice primaria mangalia fonduri UE
Centrul National de Informare si Promovare Turistica - Jupiter
Moscheea Esmahan Sultan
IMG_3354

Moscheea Esmahan Sultan

IMG_3343

Moscheea Esmahan Sultan

DSC_7258

Moscheea Esmahan Sultan

DSC_7255

Moscheea Esmahan Sultan

    Istoric Moscheea a fost construita în anul 1525 de fiica sultanului Selim al II-lea(1566-1575), care era sotia lui Sokollu Mehmed Pasa, vizirul tatalui sau. Geamia este înconjurata de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa, atât din punct de vedere cultural, cât si spiritual, ce contine morminte vechi de peste 300 de ani. La constructia moscheii s-a folosit piatra luata din zidurile cetatii Callatis. Fântâna rituala, aflata în curtea geamiei, a fost construita cu piatra provenita dintr-un vechi mormânt roman. Dupa 1989 moscheea a fost reamenajata cu ajutorul Primariei Municipiului Mangalia. În perioada comunista institutia de cult fusese napadita de buruieni, iar cimitirul nu mai era delimitat de niciun fel de gard. La câtiva ani dupa Revolutie, mormintele turcesti, vechi de peste 300 de ani, precum si moscheea propiu-zisa, au fost reconditionate, iar curtea a fost împrejmuita cu un gard înalt. Comunitatea turco-tatara numara la Mangalia, în prezent, mai bine de 3.000 de credinciosi musulmani. Dintre acestia, vârstnicii sunt cei care vin în fiecare zi la rugaciunile rituale. Rugaciunea islamica se practica zilnic, de cinci ori, iar chemarea imamului se face auzita în tot orasul: Allahu Akbar! – Allah e mare!. Rugaciunile Cele cinci rugaciuni poarta denumirile perioadei din zi în care au loc: [tr]sabah – [ar] FAJR (dimineata) – de la mijitul zorilor pâna cu putin înainte de rasarit; – [tr] ögle – [ar] ZUHR (prânz) – de la miezul zilei (ora 12.00) pâna dupa-amiaza; – [tr] ikindi – [ar] ASR (dupa-amiaza) – de dupa-amiaza târziu pâna cu putin înainte de începerea apusului; [tr] aksam – [ar] MAGHRIB (apus) – dupa apus, pâna se sfârseste ziua; [tr] yatsi – [ar] ISHA (seara) – noaptea pâna la miezul noptii sau mijitul zorilor. La cele doua sarbatori ale islamului – ‘Idul Fitr si ‘Idul Adha – geamia Esmahan Sultan devine neîncapatoare.

DSC_7258

‘Idul Fitr este celebrata la sfârsitul unei luni de post, când musulmanii îsi exprima bucuria si fericirea oferind Profetului o rugaciune în comun, la moschee. ‘Idul Adha, o alta sarbatoare majora din Islam, este dedicata Profetului Ibrahim (Avraam), care a fost gata sa îl sacrifice pe fiul sau Ismail (Ishmael) la porunca lui Allah. Femeile musulmane nu au voie sa asiste la rugaciunile din geamie, decât la anumite sarbatori (de exemplu la sarbatoarea nasterii Profetului Mahomed, sau ziua în care Coranul a început sa fie revelat). Nici macar în zilele de vineri, sarbatorite de musulmani, ele nu au voie sa participe la slujbe. Când vin la moschee ele stau întotdeauna catre intrare, în spatele barbatilor. În prezent geamia poate fi vizitata de turisti si locuitorii orasului, iar hogea Halil Ismet de la Esmahan Sultan le prezinta acestora istoria lacasului de cult. În anul 2008 au avut loc lucrari de refacere din temelii a moscheii. Acoperisul a fost decopertat spre a fi înlocuit cu unul nou. În interior s-a refacut tencuiala iar minaretul, care era foarte înclinat, a fost adus la starea initiala. S-a refacut si fântâna din curte, ce fusese astupata în 1959, iar apa va fi folosita din nou pentru ritualul spalarii mortilor.

IMG_3343 IMG_3354 IMG_3461 IMG_3463